Katso vinkit vuokra-asunnon hankintaan – Säästä aikaa ja rahaa

Vuokra-asumisen suosio on kasvanut Suomessa, ja etenkin suurissa kaupungeissa asunnon saaminen suositulta alueelta voi olla yllättävän vaikeaa – ja kallista.

Helpottaaksemme asunnonhakijan elämää olemme koonneet viisi keskeistä asiaa, joista jokaisen vuokra-asuntoa etsivän on hyvä olla selvillä. Esittelyssä lisäksi Sato ja Lumo, jotka ovat isoja vuokranantajia.

Asuntohakemus
Vuokrasopimuksen irtisanominen
Uusi vuokrasopimus
Vuokravakuus
Kotivakuutus
Sato ja Lumo

1) Asuntohakemus

Asuntohakemus kannattaa laatia yhtä perinpohjaisesti kuin työhakemus: perustele vuokranantajalle, miksi juuri sinä ansaitset päästä vuokralaiseksi.

Voit parantaa mahdollisuuksiasi helposti jättämällä asuntohakemuksen jo ennen asuntonäyttöä. Näin saat annettua itsestäsi positiivisen kuvan välittäjälle ennen kuin tapaatte kasvokkain.

Kerro hakemuksessa omien henkilötietojen lisäksi rehellisesti kaikista sellaisista asioista, jotka vaikuttavat asunnon saamiseen. Näitä ovat muun muassa:

Mikäli olet muuttanut paikkakunnalle jostain kauempaa, mainitse asiasta jo hakemuksessa: esimerkiksi opiskelupaikan perässä muuttaminen kertoo siitä, että kannat vastuuta elämästäsi. Valttikortiksi voi myös osoittautua se, että etsit pitkäaikaista vuokrakotia, sillä vuokralaisen vaihtaminen tietää aina lisätyötä vuokranantajalle.

Suositus edelliseltä vuokranantajalta voi sekin olla iso etu asunnonhakijalle, sillä hyvistä vuokralaisista on aina kysyntää.

2) Vuokrasopimuksen irtisanominen

Kun vuokralainen irtisanoo vuokrasopimuksen, irtisanomisaika on yksi kuukausi. Irtosanomisen syytä ei tarvitse kertoa vuokranantajalle.

Irtisanomisilmoitus on aina tehtävä kirjallisena. Ilmoitus tulee toimittaa todisteellisesti eli siten, että sen vastaanottaminen voidaan varmistaa. Jos irtisanot vuokra-asuntosi esimerkiksi sähköpostitse, vuokranantajasi on kuitattava viesti – pelkkä lähetetty sähköposti ei siis riitä.

Vain toistaiseksi voimassa olevan vuokrasopimuksen voi irtisanoa. Määräaikainen vuokrasopimus sen sijaan velvoittaa sopimukseen kirjatun määräajan verran.

3) Uusi vuokrasopimus

Muutto uuteen vuokra-asuntoon tietää luonnollisesti uutta vuokrasopimusta.

Vuokrasopimus pitää tehdä aina kirjallisena. Myös sähköisessä muodossa oleva sopimus on kirjallinen. Perehdy vuokrasopimukseen huolellisesti ja keskustele vuokranantajan kanssa epäselvistä kohdista ennen allekirjoittamista.

Vuokrasopimus on joko määräaikainen tai toistaiseksi voimassa oleva, ja siitä on käytävä ilmi selkeästi, mitä kaikkea vuokra sisältää. Myös lemmikeistä, tupakoinnista sekä vuokrankorotuksiin liittyvistä ehdoista on sovittava kirjallisesti. Huomaa, että uudella vuokranantajallasi voi olla eri käytännöt kuin vanhalla.

Älä hyväksy edeltävän vuokrasuhteen päättymisen yhteydessä tehtyä kuntotarkastusta vuokra-asuntosi kuntokartoituksen lähtökohdaksi, vaikka jotkut haluavatkin näin toimia. On molempien sopijapuolten etu, että asunnon kunto tarkastetaan myös ennen vuokrasopimuksen allekirjoittamista. Voit tarvittaessa laatia vuokranantajasi kanssa kuntotarkastusdokumentin, johon kirjataan tarvittavat huomiot asunnon kunnosta – mahdollisesti valokuvien kera.

Vuokralaisella ei ole korvausvelvollisuutta asunnon normaalista kulumisesta tai niistä virheistä, jotka tapahtuivat ennen nykyistä vuokrasuhdetta.

Mies allekirjoittaa asiakirjaa.
Vuokrasopimus pitää tehdä kirjallisena.

4) Vuokravakuus

Useimmat yksityiset vuokranantajat vaativat vuokralaiselta vuokravakuuden, joka toimii vuokrasopimuksen noudattamisen takeena. Jos et maksa asuntosi vuokraa tai huolehdi asunnosta asianmukaisella tavalla, vuokranantajalla on oikeus pidättää laiminlyöntisi aiheuttama haitta vuokravakuudesta. Muista, että myös asuntoon kutsumiesi vieraiden aiheuttamat vahingot ovat vastuullasi ja voidaan siten pidättää vakuudesta.

Enimmillään vakuus voi olla kolmen kuukauden vuokraa vastaava summa, mutta usein 1–2 kuukaudenkin vuokrasumma riittää. Maksa vuokravakuus vasta sen jälkeen, kun olet tutustunut asuntoon ja allekirjoittanut vuokrasopimuksen.

Kun vuokrasuhde päättyy, vuokranantajan on palautettava vakuus viivytyksettä, mikäli perusteita vakuuden käyttämiseen ei ole ilmennyt. Jos vuokranantaja katsoo tarpeelliseksi pidättää vuokravakuuden kokonaan tai osittain, kuluista on esitettävä kirjallinen selvitys vuokralaiselle.

5) Kotivakuutus

Muista ilmoittaa vakuutusyhtiölle asunnon vaihdosta, sillä kotivakuutus ei siirry automaattisesti uuteen kotiisi.

Myös vuokralla asuvan on aina syytä ottaa kotivakuutus, vaikka vuokranantaja ei sitä edellyttäisikään. Vuokralaisen vastuu ja vahingonkorvausvelvollisuus eivät riipu siitä, onko tällä kotivakuutusta vai ei.

Kotivakuutuksesta voit saada korvauksia esimerkiksi silloin, kun omaisuutesi vaurioituu vesi- tai palovahingon yhteydessä. Kiinteistöjen vakuutukset eivät näissä tapauksissa korvaa omaisuudelle aiheutuneita vahinkoja.

Lisäksi on hyvä muistaa, että saatat olla vahingonkorvausvelvollinen, vaikka kotivakuutuksesi ei korvaisi asunnollesi tai omaisuudellesi sattunutta vahinkoa. Pääsääntöisesti esimerkiksi kotieläinten aiheuttamat vahingot on rajattu kotivakuutusten ulkopuolelle.

Sato ja Lumo merkittäviä vuokranantajia – näin haet asuntoa

Sato ja Lumo kuuluvat merkittävimpiin vuokranantajiin Suomessa. Sato vuokraa noin 26 000:ta ja Lumo noin 31 000:ta asuntoa.

Saton asuntojen hakuprosessissa on muutama vaihe. Kun sopiva asunto on löytynyt verkkopalvelusta, hakijan tulee:

  • täyttää vuokra-asuntohakemus
  • odottaa yhteydenottoa
  • sopia asuntonäyttö.

Näytön jälkeen voit hyväksyä tai hylätä tarjouksen. Vuokrasopimuksen voi allekirjoittaa joko sähköisesti tai myyntineuvottelijan kanssa. Suurin osa Saton asunnoista on vuokrattavissa ilman vuokravakuutta.

Lumon kautta asunnon voi vuokrata kahdella tapaa: Lumo-verkkokaupassa tai asuntohakemuksella.

Lumo-verkkokauppa on täysin sähköinen palvelu: voit vuokrata asunnon suoraan verkossa ja solmia vuokrasopimuksen maksamalla ensimmäisen kuukauden vuokran. Vuokra määräytyy vuokrasopimuksen keston perusteella. Lumo-verkkokaupan kautta vuokratuista asunnoista ei vaadita vuokravakuutta.

Lumo-asuntoa voi hakea myös perinteisellä asuntohakemuksella, jos vuokrapäätöstä ei halua tehdä suorilta käsin. Tällöin joudut kuitenkin maksamaan 250 euron vuokravakuuden. Asuntohakemus on voimassa kolme kuukautta, ja sitä voi muokata myös lähettämisen jälkeen.