Pankin vaihto onnistuu helposti – muista nämä asiat

Pankin vaihtaminen on yksinkertainen tapa säästää jopa toista tuhatta euroa vuodessa pienellä vaivannäöllä. Jo prosentin kymmenyksen muutos asuntolainan korossa voi tarkoittaa tuhansien eurojen yhteisvaikutusta lainan korkomenoissa, koska summat ovat niin valtavia.

Edullisimman pankin löytämiseksi on kuitenkin huomioitava oma elämäntilanne ja kulutustottumukset kokonaisuudessaan. Esimerkiksi vuokralla asuvan ja elämyksiin rahaa käyttävän sinkun tarpeet pankkiasioinnille ovat erilaiset kuin asuntovelkaa lyhentävällä perheellä.

Liitutauluun piirretty asunto ja kolikkopino keinulaudalla.
Huomioi asuntolaina pankkia vaihtaessasi.

Näin vaihdat pankkia

Pankin vaihtamisen ensimmäinen askel on kilpailuttaminen. Asuntolainan lisäksi myös muut lainat ja luotot voi kilpailuttaa.

Kun sopiva pankki on löytynyt, päivittäisen tiliasioinnin siirtäminen käy helposti:

 • Sovi uuden pankin kanssa maksutilin avaamisesta ja siihen liitettävistä palveluista.
 • Tutustu uuden tilin ehtoihin ja palveluhinnastoon.
 • Tee valtakirja, jotta uusi pankki voi siirtää maksuasioinnin vanhasta pankista uuteen sekä lopettaa vanhassa pankissa olevat maksutilisi.

Vuodesta 2017 lähtien uuden palveluntarjoajan on täytynyt pankin vaihtamisen yhteydessä ilmoittaa kuluttajan uudet yhteystiedot toistuvien tilisiirtojen, suoraveloitusten ja e-laskujen lähettäjille.

Pankin vaihto onnistuu vaikka kotisohvalta

Helpoimmillaan pankkia voi vaihtaa kotoa käsin sähköisesti, kunhan hakija on täysi-ikäinen Suomen kansalainen ja vanhastaan jonkun pankin asiakas.

Pankin vaihdon kesto vaihtelee pankeittain, mutta verkkohakemuksen käsittelyyn on hyvä varata pari pankkipäivää ja maksukorttien ja pankkitunnusten toimittamiseen saman verran. Jotkut pankit saattavat edellyttää käyntiä asiakaspalvelupisteessä.

Pankin vaihto voi tulla ajankohtaiseksi useastakin syystä. Ennen kuin vaihdat pankkia, mieti ainakin seuraavia asioita:

Vanhat luotot ja lainat. Lainan siirtäminen pankista toiseen aiheuttaa siirtokustannuksia, joten esimerkiksi kulutusluoton maksaminen vanhaan pankkiin saattaa tulla luoton siirtoa edullisemmaksi. Voit myös neuvotella uudesta pankista uuden kulutusluoton ja kuitata sillä velkasi vanhaan pankkiin. Vielä helpompi tapa on käyttää Lainakamun kilpailutusta, jolloin saat vertailtua useiden pankkien ja rahoituslaitosten kulutusluottoja ja valita niistä itsellesi sopivimman.

Asuntolainan vaihto toiseen pankkiin onnistuu siten, että teet asuntolainasopimuksen uuteen pankkiin, joka maksaa pois vanhan lainasi.

Sijoitukset ja talletukset. Arvo-osuustilin siirtäminen pankista toiseen tietää sekin usein siirtokustannuksia, mutta valtakirjan avulla uusi pankkisi hoitaa senkin puolestasi.

Rahastosäästäjän tulee muistaa, että rahastot ovat tyypillisesti pankkikohtaisia: vanhan pankin arvo-osuustiliä ei voi sulkea, jos haluat säilyttää vanhassa pankissasi olevat rahasto-osuutesi. Osakkeiden siirtämisessä vastaavaa ongelmaa ei ole, mutta hankintatiedot ja myyntivoitto-/tappiolaskelmat pitää muistaa laittaa talteen ennen arvo-osuustilin siirtoa.

Määräaikaiset talletukset voit puolestaan tehdä uuteen pankkiin, kun edellinen talletus on erääntynyt.

Uusi tilinumero. Pankin vaihto tarkoittaa myös tilinumeron vaihtumista. Uusi tilinumero pitää ilmoittaa niille tahoille, joilta saat palkkaa, eläkettä, tukia tai muita maksusuorituksia – tämänkin voit hoitaa valtakirjalla. Tieto pankkiyhteyden vaihtumisesta täytyy muistaa kertoa myös vakuutusyhtiölle ja verottajalle.

Pankin vaihto käytännössä – esimerkkeinä 3 suurta pankkia

Suomen suurimmat pankit OP ja Nordea ottavat uusia asiakkaita pelkän sähköisen hakemuksen perusteella, kun taas S-Pankki edellyttää käyntiä asiakaspalvelupisteessä. Hakuprosessit koostuvat 3–4 vaiheesta. Tiedot on kerätty maaliskuussa 2019.

OP

OP:lla on käytössä täysin sähköinen hakuprosessi, jonka vaatimuksina ovat täysi-ikäisyys, Suomen kansalaisuus ja moitteettomat luottotiedot. Asiakkuuden hakemisessa on neljä vaihetta:

 1. Täytä hakemus verkossa.
 2. Saat kahden päivän kuluessa ilmoituksen hyväksytystä hakemuksesta tekstiviestillä.
 3. Viikon kuluessa tili- ja verkkopalvelusopimukset sekä avainlukulista toimitetaan postitse.
 4. OP:n palvelutunnukset voit aktivoida tunnistautumalla verkossa uudelleen toisen pankin pankkitunnuksilla.

Nordea

Myös Nordea ottaa uusia asiakkaita sähköisesti, kunhan hakija on täysi-ikäinen ja tällä on suomalainen passi tai henkilökortti, matkapuhelin ja suomalainen puhelinnumero sekä Osuuspankin, Danske Bankin, Aktian, S-Pankin tai Ålandsbankenin pankkitunnukset. Hakuprosessissa on neljä vaihetta:

 1. Täytä hakemus verkossa.
 2. Hakemus käsitellään seuraavana pankkipäivänä, ja hyväksytty hakemus kuitataan tekstiviestillä.
 3. Kirjaudu Nordean Asiakkaaksi verkossa -palveluun saamasi tekstiviestin ohjeiden mukaan palveluiden aktivoimiseksi.
 4. Kortti ja verkkopankkisopimus toimitetaan postitse ja palvelusopimukset sähköisesti.

S-Pankki

Pankin vaihto S-Pankkiin vaatii käyntiä asiakaspalvelupisteessä, jos hakijalla ei ole vanhastaan pankin tunnuksia. Pankin vaihdon saa suurelta osin hoidettua käynnin yhteydessä:

 1. Käy S-Pankin asiakaspalvelupisteessä, jossa sinulle avataan haluamasi palvelut ja autetaan pankin vaihtoon liittyvissä kysymyksissä.
 2. Lopeta palvelut vanhassa pankissasi ja siirrä toistuvat laskusi S-Pankkiin. Voit myös valtuuttaa pankin tekemään tämän puolestasi.
 3. Ilmoita uudet tiliyhteystietosi työnantajallesi, Kelaan, verottajalle ja vakuutusyhtiöösi. Myös tämän voit jättää pankin hoidettavaksi valtakirjalla.