Pakettiauton vuokraus: Näin löydät sopivan muuttoauton

Onnistuneeseen muuttoon tarvitaan tilava muuttoauto, mutta harvalla on pakettiautoa omasta takaa. Siksi monelle muuttajalle sopiva ratkaisu onkin pakettiauton vuokraus. Tätä silmällä pitäen kerromme viisi vinkkiä, joiden avulla löydät itsellesi sopivan vuokrapakun. Esittelyssä myös pakettiautoja vuokraavat 24Rent, PakuOvelle.com ja Pakukympillä.fi.

Moni vuokraa pakettiauton muuttoautoksi.

1. Valitse sopivan kokoinen pakettiauto

Muuttajan kannalta pakettiauton tärkein ominaisuus on sen koko. Huomioi pakettiautoa vuokratessasi ainakin seuraavat asiat:

 • Muuttokuorman suurin esine: Sänky tai sohva on usein muuttokuorman eniten tilaa vievä esine, joten valitse sen kokoinen pakettiauto, että ne mahtuvat kyytiin.
 • Uuden ja vanhan asunnon sijainti: Sijaitseeko jompikumpi asunnoista ahtaassa kaupunkiympäristössä? Kookkaimmilla pakettiautoilla ei välttämättä mahdu ajamaan esimerkiksi porttikongin läpi tai kääntymään liian jyrkässä kulmassa. Toisaalta auton koossa pitää huomioida myös muuttomatkan pituus: satojen kilometrien muuttomatkaa varten pitää hankkia mahdollisimman tilava auto, jotta ajokertojen määrä jäisi minimiin.

2. Perehdy pakettiauton hinnoitteluun ja vuokraehtoihin

Vuokran ajankohta vaikuttaa merkittävästi pakettiauton vuokrahintaan useimmissa liikkeissä. Tyypillisesti vuokraaminen on edullisinta arkipäivisin keskellä päivää, kun taas viikonloppuina ja pyhäpäivinä hinnat ovat kalliimpia. Rahaa voi yrittää säästää myös vuokraamalla auton tuntiveloituksella vuorokausiveloituksen sijaan, jos tavarat saa siirrettyä kohtuullisen nopeasti.

Myös autoliikkeen vuokraehdot saattavat vaikuttaa pakettiauton vuokraan, sillä ehdoissa voi olla eroja. Keskeisimpiä ehtoja ovat muun muassa:

 • Vakuutus: Selvitä, minkälaiset vahingot sisältyvät auton vakuutukseen, ja kuuluko niihin omavastuuosuutta. Lisämaksusta vakuutusta voi usein laajentaa.
 • Nouto ja palautus: Noudata vuokrayrityksen nouto- ja etenkin palautuskäytäntöjä, sillä vuokraajalla on oikeus periä hyvitys esimerkiksi myöhästymisestä tai siitä, että auto on palautettu vajaalla polttoainetankilla.
 • Ajokilometrit: Selvitä, kuuluuko vuokraan vapaa vai rajattu määrä ajokilometrejä.
 • Pakettiauton käyttö: Ajoneuvon käyttöön liittyvät ohjeet koskevat mm. lemmikkejä, tupakointia ja kuljettajien lukumäärää. Jotkut yritykset veloittavat esimerkiksi lisäkuljettajasta ylimääräisen maksun.

3. Kuormaa pakettiauto oikein

Pakettiauto pitää kuormata huolellisesti, sillä esimerkiksi ylikuormauksesta johtuvat vauriot kuuluvat asiakkaan vastuulle. Huolellinen kuormaaminen suojaa auton lisäksi myös omaisuuttasi. Pakettiauton kuormaamisessa ja tavaroiden pakkaamisessa on hyvä muistaa seuraavat nyrkkisäännöt:

 • Lakaise kivet ja muut roskat tavaratilan lattialta ja peitä se vanhoilla matoilla tai aaltopahvilla – näin vältät tavaroiden naarmuuntumisen.
 • Pakkaa tiiviisti: Aloita muuttoauton pakkaaminen takaseinältä ja isoimmilla kalusteilla. Pakkaa pienet tavarat muuttolaatikoihin ja jätesäkkeihin, jotka saa laitettua isojen tavaroiden väliin. Ruokapöytä kannattaa asettaa pöytälevy alaspäin, jotta sen päälle voi kasata muuta tavaraa.
 • Kiinnitä raskaat ja särkyvät esineet – kuten pyykkikone – kiinnitysköysillä.
 • Pakkaa painavia ja kevyitä tavaroita sekaisin samoihin laatikoihin – näin laatikoista tulee mahdollisimman samanpainoisia ja helposti kannettavia.
 • Pakkaa särkyvät esineet huolellisesti omiin, selkeästi merkattuihin laatikkoihinsa.

4. Tarkista pakettiauton kunto ennen ajamista

Pakettiauton kunto on syytä tarkistaa ennen kuin lähdet ajamaan, jotta et joudu korvaamaan aiempien vuokraajien aiheuttamia vahinkoja. Käy auto läpi huolellisesti sekä sisä- että ulkopuolelta ja varmista, että myös kaikki pyytämäsi lisävarusteet ovat kunnossa. Auton kunnon voi varmuuden vuoksi valokuvata – osa vuokraajista myös edellyttää tätä.

Ennen kuin hurautat vuokraamasi pakettiauton käyntiin, selvitä vielä miten vuokrayritys edellyttää sinun toimivan mahdollisissa vahinkotapauksissa. Tällaisia ovat esimerkiksi tekniset viat, kolarit ja varkaudet. Huomaa, että kansainvälisten vuokraajien ehdot saattavat vaihdella maittain ja toimipisteittäin.

5. Tutustu pakettiauton käsittelyyn

Täydessä muuttokuormassa olevan pakettiauton ajaminen eroaa merkittävästi henkilöautolla ajamisesta. Uusissa vuokrapakuissa ohjaamista ja autonhallintaa helpottaa tietenkin ohjaustehostin, mutta ahtaissa paikoissa pujottelu vaatii siitä huolimatta totuttelua. Kokemattoman kuljettajan kannattaa siksi ottaa ajotuntumaa esimerkiksi parkkipaikalla ennen varsinaista ajamista. Lisäksi auton hallintalaitteisiin, kuten käsijarruun, valoihin ja tuulilasinpyyhkijöihin, kannattaa tutustua etukäteen.

Myös rengaspaineita on syytä seurata ainakin pidemmissä vuokrauksissa, sillä paineet vaikuttavat pakettiauton käsittelyyn ja turvallisuuteen: raskaalla kuormalla varustettu pakettiauto väärillä rengaspaineilla voi olla vaikeasti ohjattava yhdistelmä.

24Rent

24Rent on yhteiskäyttöautopalvelu, joka vuokraa pakettiautoja ja muita autoja yli 20 paikkakunnalla Suomessa. Yrityksellä ei ole lainkaan toimistoja, joten auto varataan, noudetaan ja palautetaan kokonaan omatoimisesti.

24Rentin mukaan auton saa vuokrattua viidessä minuutissa. Auton vuokraaminen etenee näin:

 • Tee varaus verkossa ja maksa se verkkopankissa tai luottokortilla.
 • Mene autolle varauksen alkaessa ja avaa auton ovet joko 24Rentin Matkaan-verkkosovelluksella tai tekstiviestillä. Avaimet ovat hansikaslokerossa.
 • Tarkasta auton kunto ja ilmoita poikkeamista sovelluksessa tai tekstiviestillä. Valokuvaa auto eri kulmista.
 • Tankkaa auto täyteen ja siivoa se ennen palautusta.
 • Tarkasta auto kolhujen varalta ja valokuvaa se uudestaan.
 • Laita avaimet takaisin hansikaslokeroon ja sulje ovet puhelimella.

Pakuovelle.com

PakuOvelle.com vuokraa pakettiautoja 29 toimipisteellä pääkaupunkiseudulla. Varauksen voi tehdä ympäri vuorokauden netissä tai puhelimitse, ja sen voi maksaa joko verkossa tai paikan päällä noudon yhteydessä. Auto pitää palauttaa siihen toimipisteeseen, josta se on noudettu. Jokaiseen vuokraan sisältyy uudenmallinen pakettiauto, vapaat ajokilometrit ja nokkakärryt.

Pakettiauton voi varata myös itsepalveluna, jolloin auto otetaan käyttöön mobiililaitteella. Tällöin varaus etenee seuraavasti:

 • Vahvista varaus saamasi tekstiviestin avulla ja suorita maksu verkkopalvelussa.
 • Saat viimeistään kymmenen minuuttia ennen varauksen alkua tekstiviestin, jossa on linkki auton käyttöönottoon.
 • Tarkista auton kunto ja valokuvaa se. Ilmoita mahdolliset vauriot sähköpostitse. Avaimet ovat hansikaslokerossa.
 • Tankkaa auto täyteen ja siivoa se ennen palautusta.
 • Tarkasta auto kolhujen varalta ja valokuvaa se uudestaan. Valokuvia tulee ottaa neljä joka suunnasta, ja valokuvat tulee säilyttää neljän viikon ajan.
 • Laita avaimet takaisin hansikaslokeroon ja lopeta varaus puhelimella. Varmista, että ovet lukittuvat.

Pakukympillä.fi

Pakukympillä.fi on espoolainen perheyritys, joka on erikoistunut vuokraamaan pakettiautoja lyhytaikaiseen tarpeeseen – ja nimensä mukaisesti kymmenen euron tuntihinnalla. Kaikki alle 12 tunnin varaukset tehdään aina yrityksen verkkovarausjärjestelmässä, mutta pidemmät varaukset voi tehdä myös puhelimitse.

Auton vuokra maksetaan varausjärjestelmässä ja puhelinvarausten yhteydessä toimistossa. Vuokra-auton avaimen voi noutaa joko toimipisteestä tai sen sisäänkäynnin vieressä olevasta avainautomaatista. Nouto- ja palautusohjeet saat sähköpostiisi ennen varauksen alkua. Ennen palautusta autoa pitää tankata 1,5 litraa jokaista ajettua kymmentä kilometriä kohti. Varaudu esittämään kuitti tankkauksesta auton palautuksen yhteydessä.