Kuinka onnistun kylpyhuoneremontissa? Katso parhaat vinkit

Kylpyhuoneremontti on erinomainen tapa nostaa asunnon arvoa ja parantaa asumismukavuutta. Onnistut kylpyhuoneremontissa parhaiten, kun muistat seuraavat asiat:

  • Suunnittelu. Suunnittele tarkasti, mitä kaikkea aiot remontoida ja laske, kuinka paljon se maksaa. Mitä tarkemman suunnitelman teet, sitä vähemmän yllätyksiä kohtaat matkan varrella.
  • Ilmoitus taloyhtiölle. Kun päätös remontista on tehty, ilmoita siitä isännöitsijällesi. Kerro, mitä olet remontoimassa, mitä toimenpiteitä (esim. rakenteiden purkaminen) remonttiin kuuluu ja kuka urakan suorittaa.
  • Urakoitsijan valinta. Kylpyhuoneremontin urakoitsija pitää valita huolellisesti. Voit kysyä suosituksia vaikkapa taloyhtiöltäsi tai tuttavapiiristäsi – näin vältät todennäköisesti ainakin huonoimmat urakoitsijat. Suosituksen lisäksi kannattaa tarkistaa urakoitsijan taustatiedot sekä laatia kirjallinen sopimus kaikista remontin hintaan kuuluvista töistä, remontin aikataulusta ja takuusta.

Lue vinkkimme ja saa paras hyöty irti niin itse tehtävästä pienremontista kuin ammattilaisen toteuttamasta isommasta kylpyhuoneremontista. Kerromme myös, kuinka paljon remontti maksaa ja kauanko se kestää sekä millaista apua saat kylpyhuoneremonttiisi Ikeasta ja K-Raudasta.

Kylphyhuoneremontin hinta ja kesto
Pieni kylpyhuoneremontti
Iso kylpyhuoneremontti
Ikea ja K-Rauta

Moderni remontoitu kylpyhuone
Kylpyhuoneremontti lisää asumismukavuutta ja nostaa asunnon arvoa.

Kylpyhuoneremontin hinta ja kesto

Kylpyhuoneremontin hinta ja kesto riippuvat ennen kaikkea remontin laajuudesta, remontissa käytettävistä materiaaleista sekä kylpyhuoneen koosta. Karkeasti ottaen kylpyhuoneremonttien hinnat vaihtelevat joistain kymmenistä euroista aina kymmeniin tuhansiin euroihin ja kesto yhdestä päivästä useisiin kuukausiin.

Kaupungissa sijaitsevan asunnon kylpyhuoneremontin hinta hankintoineen ja asennuksineen voi muodostua esimerkiksi näin:

  • Kerrostaloasunnon 4–5 neliömetrin kylpyhuoneen remontin hintahaarukka on noin 6 000 – 8 000 euroa. Tällöin remonttiin kuuluisi muun muassa vanhan pinnoitteen purkutöitä, sähkö- ja vesitöitä, seinä- ja lattialaatoituksen uusiminen, vesieristyksen uusiminen, allas- ja suihkuhanojen uusiminen, käsienpesualtaan vaihto sekä uuden suihkuseinän ja uusien kylpyhuonekalusteiden asentaminen.
  • Rivitaloasunnon 4–5 neliömetrin kylpyhuoneen ja noin 3 neliömetrin saunan remontin hintahaarukka on puolestaan noin 7 000 – 10 000 euroa, kun kylpyhuoneremontissa tehdään samat työt kuin kerrostaloasunnon kylpyhuoneessa. Lisäksi hintaan kuuluvat saunan seinä- ja lattialaatoitus, saunan oven ja oven karmien vaihto sekä uudet lauteet asennustöineen.

Kylpyhuoneremontin hintaa nostaa muun muassa se, jos vesipisteitä täytyy siirtää, wc:n istuin vaihtaa tai lattialämmitys uusia. Muita hintaan vaikuttavia tekijöitä ovat lisäksi asunnon ikä sekä mahdolliset kosteusmittaukset ja kosteusvaurioiden korjaukset. Huomaa myös, että jos asuntosi on valmistunut ennen vuotta 1994, sinun on teetettävä asbestikartoitus. Asbestikartoitusten hinnat vaihtelevat kylpyhuoneittain, mutta halvimmillaan kartoituksen saa noin parilla sadalla eurolla.

Tämänkaltaiset remontit kestävät tavallisesti noin 3–4 viikkoa. Kylpyhuoneremontin hinta ja kesto ovat kuitenkin aina tapauskohtaisia, joten suositeltavaa on tutustua toteutuneiden kylpyhuoneremonttien kustannuksiin.

Kylpyhuoneremontin rahoitusta varten voi hakea remonttilainaa, jota voidaan myöntää esimerkiksi tällaisella korolla. Muista hyödyntää verovähennys kylpyhuoneremontin työkulujen osalta, jos teetät remontin jollakin yrityksellä tai yrittäjällä.

Pienen budjetin kylpyhuoneremontin voi tehdä itse – myös vuokra-asunnossa

Yksinkertaisimmillaan kylpyhuoneremontti tarkoittaa maalaamista, sisustuksen muuttamista ja uusien kalusteiden ostamista, jolloin voit tehdä kaikki työvaiheet itse.

Yksi halpa ja helppo tapa saada kylpyhuoneeseen uutuuden tunnelmaa on vaihtaa suihkun suutin ja pesuallashana. Hankinnat maksavat joitain satoja euroja, mutta ostamalla vettä säästävän mallin säästät rahaa vesimaksuissa. Suuttimen ja hanan vaihto on usein sallittua myös vuokra-asunnossa vuokranantajan luvalla – osa vuokranantajista saattaa jopa maksaa tähän liittyvät kustannukset. Vuokraisännän luvalla vuokralainen voi tehdä itse myös pienimuotoisen keittiöremontin.

Kylpyhuoneen laattojen saumaus on esimerkki työstä, jonka jokainen voi tehdä itse. Laattojen saumaaminen on tarkkaa puuhaa, mutta parhaimmillaan saat muutamalla kymmenellä eurolla vanhan laatoituksen näyttämään uudenveroiselta. Saumaamista kannattaakin harkita erityisesti silloin, jos olet myymässä asuntoasi.

Iso kylpyhuoneremontti vaatii tarkan suunnitelman ja ammattilaisen apua

Kaikkiin kylpyhuoneen rakenteiden muokkaamista vaativiin remontteihin tarvitaan ammattilaisen työpanosta. Asiantuntijan puoleen voi kääntyä jo remontin suunnitteluvaiheessa.

Mikäli suunnittelet kylpyhuoneen seinien siirtämistä tai lattian uusimista, kannattaa ottaa selvää, milloin asuntoosi on tulossa putkiremontti. Toteuttamalla kylpyhuoneremontin putkiremontin yhteydessä voit säästää rahaa ja aikaa, sillä putkiremontin aikana joudut todennäköisesti muutenkin asumaan muualla. Ennen kuin aloitat kylpyhuoneremontin, mieti vastaus ainakin seuraaviin kysymyksiin:

1. Mikä on budjettini ja kuinka rahoitan kylpyhuoneremontin?

Budjetti kasvaa, jos remontoit suihkutilan lisäksi myös saunan ja wc:n. Remontin laajuuden lisäksi myös rahoitustapa vaikuttaa kustannuksiin. Kylpyhuoneremonttien hinnat liikkuvat suurimmillaan jopa kymmenissä tuhansissa euroissa, joten parhaan koron löytämiseen ja eri rahoitusmuotojen kilpailutukseen kannattaa varata aikaa.

Älä säästä remontin laadusta, vaikka kukkaronnyörit olisivat kuinka tiukalla – lasku nimittäin lankeaa maksettavaksesi ennemmin tai myöhemmin. Esimerkki huonosta säästökohteesta on vedeneristys, jonka tekijäksi asiantuntijat suosittelevat sertifioitua asentajaa. Jos teet vedeneristyksen itse ilman vaadittavaa pätevyyttä ja kylpyhuoneessasi havaitaan myöhemmin kosteusvaurio, vakuutusyhtiö ei luultavasti maksa korjauskuluja.

2. Aionko asua kodissa kylpyhuoneremontin jälkeen ja kuinka pitkään?

Mikäli suunnittelet asuvasi kodissasi myös kylpyhuoneremontin jälkeen, mieti omaa tilannettasi viiden tai kymmenen vuoden päähän. Asutko yksin vai puolisosi kanssa, ja kuuluuko talouteen mahdollisesti lapsia?

Tulevaisuuteen suunniteltu perheenlisäys kannattaa huomioida kylpyhuoneremontissa. Suihkuun voi asentaa esimerkiksi kaksi suihkuhanaa ja suunnitella tarpeeksi tilaa kaapistoille. Pintamateriaalin valinnassa on syytä kiinnittää huomiota vedenkestävyyden lisäksi myös puhdistettavuuteen. Jos kylpyhuone on vain aikuisten käytössä, voit panostaa neliöiden maksimaalisen hyödyntämisen sijaan vaikkapa sisustukseen ja kalusteisiin.

Jos taas aiot myydä asunnon kylpyhuoneremontin jälkeen, suosi mahdollisimman neutraalia värimaailmaa ja vältä muutenkin persoonallisia ratkaisuja – potentiaalisen ostajan maku voi olla erilainen kuin sinulla. Osa alan ammattilaisista onkin sitä mieltä, että myyntiin menevän asunnon kylpyhuonetta ei kannata remontoida, jollei se ole selvästi huonossa kunnossa.

Kylpyhuoneremonttiin apua Ikeasta ja K-Raudasta

Jos tarvitset ammattiapua kylpyhuoneremonttiin, yksinkertaisin tapa on kääntyä sen liikkeen puoleen, josta olet ostamassa remonttiin tarvitsemasi tuotteet.

Huonekalujen myyntiin erikoistuneesta Ikeasta voi hankkia kaikki kodin keskeiset kylpyhuonetuotteet peileistä aina pesualtaisiin ja kylpyhuoneen kaappeihin. Ikean yhteistyökumppanit voivat hoitaa kylpyhuonekalusteiden kuljetuksen ja asentamisen alusta loppuun, jolloin asiakkaan tarvitsee vain valita haluamansa tuotteet. Ikean nettisivuilta saa vinkkejä muun muassa kylpyhuoneen sisustamiseen.

Myös K-Raudassa myydään kaikkia keskeisiä kylpyhuonetuotteita ja niiden asennuspalveluita, mutta lisäksi yrityksen nettisivuille on koottu tietoa siitä, kuinka osan kylpyhuoneremontista voi tehdä itse. K-Raudan palveluvalikoimaan kuuluu myös remonttimestari, joka toimii kylpyhuoneremontin projektipäällikkönä ja pitää asiakkaan puolesta yhteyttä urakoitsijoihin.