Äkkilähtö mielessä? Näin löydät halvimmat äkkilähdöt

Äkkilähdöt ovat matkatoimistojen viime hetkellä myymiä halpoja pakettimatkoja tai lomalentoja. Tavallisesti äkkilähdön saa sitä halvemmalla, mitä lähempänä lähtöpäivää varauksen tekee, mutta matkan voi myös varata esimerkiksi parin kuukauden päähän.

Tyypillisesti äkkilähtö suuntautuu turistien suosimaan rantakohteeseen, ja matkatoimisto hoitaa kuljetuksen lentokentältä hotellille. Äkkilähdöllä on kuitenkin varauduttava sietämään myös epävarmuutta, sillä esimerkiksi hotelli voi vaihtua kesken loman. Äkkilähdön ehdot onkin aina syytä tarkistaa ennen matkan ostoa.

5 vinkkiä äkkilähdön etsijälle
Sopiiko äkkilähtö minulle?
Äkkilähdöt Oulusta, Vaasasta ja Kuopiosta
Nainen riippumatossa Maho Bayn rannalla Neitsytsaarilla.
Äkkilähtö otetaan usein rantakohteeseen.

5 vinkkiä äkkilähdön etsijälle – näin säästät rahaa

Äkkilähdön idea on saada mahdollisimman laadukas matka mahdollisimman edulliseen hintaan, joten matkailijan ei parane odottaa viiden tähden luksuskokemusta. Äkkilähtöpaketti on helppo tapa matkustaa, sillä siihen kuuluvat sekä lento että majoitus.

Kun noudatat matkaa etsiessäsi seuraavaa viittä ohjetta, saat äkkilähtösi entistäkin halvemmalla:

1. Valitse määrittelemätön majoitus

Klassisin tapa säästää äkkilähdön hinnassa on valita määrittelemätön majoitus, mikä tarkoittaa sitä, että majapaikka voi sijaita jopa matkakohteesi ulkopuolella. Lisäksi majoitusta voi joutua vaihtamaan kesken reissun – jopa useaan otteeseen. Mitä mainioin tapa nähdä uusia paikkoja!

Halvimmat äkkilähdöt ovat lähes aina määrittelemättömän majoituksen kohteita. On myös syytä muistaa, että tavallisesti määrittelemätön majoitus tarkoittaa vaatimatonta majoitusta.

Ennen matkan varaamista kannattaa vielä tarkistaa, kuuluvatko opas- ja kuljetuspalvelut hintaan.

2. Älä valitse matkakohdetta etukäteen

Matkakohdetta ei kannata lyödä etukäteen lukkoon, jos tarkoituksesi on löytää mahdollisimman edullinen äkkilähtö. Voit sen sijaan asettaa hakukoneeseen hintahaarukan ja suodattaa näkyville vain edullisimmat vaihtoehdot.

Kun lähestyt matkakohdetta budjetti edellä, saatat yllättyä iloisesti: pitkä viikonloppu esimerkiksi Budapestissä saattaa tulla selvästi halvemmaksi kuin suunnittelemasi Berliinin reissu. Tällä tavalla voit yllättää itsesi ja tulla matkustaneeksi paikkaan, jonne et etukäteen koskaan ollut suunnitellutkaan meneväsi.

3. Jousta matkan ajankohdassa

Kovimman matkailusesongin aikaan hinnat tapaavat olla pilvissä ja hotellit täynnä, joten edullista äkkilähtöä kannattaa etsiä sesongin ulkopuolelta. Samalla saat vältettyä pahimman turistiruuhkan.

Halvin äkkilähtö saattaa sesongista riippumatta osua yhtä hyvin niin kuukauden kuin viikonkin päähän – tai jopa seuraavalle päivälle. Todellisen äkkilähdön varalta matkalaukku on siis hyvä pakata jo ennen matkan varaamista.

4. Katso äkkilähdöt myös maakuntakentiltä

Halvin lento vaikkapa Lontooseen ei välttämättä lähde Helsinki-Vantaalta ja laskeudu Heathrow’lle. Voit parhaimmillaan säästää sievoisen summan, jos olet valmis näkemään hieman vaivaa lentokentälle päästäksesi.

Kun etsit äkkilähtölentoja haluamaasi kohteeseen, älä rajaa hakua pelkästään lähtö- ja kohdemaan suurimpiin kenttiin. Käytä sen sijaan avointa hakua, jotta saat hakutuloksiin myös halpalentoyhtiöiden suosimat maakuntakentät.

Joskus edullisin lento löytyy matkatoimiston kautta. Varmista kuitenkin tällöin, että lentokenttäkuljetus kuuluu hintaan. Muutaman kympin säästö lentolipun hinnassa ei juurikaan lämmitä mieltä, jos lentokentälle siirtyminen vie kohtuuttomasti aikaa ja rahaa. Käytä siis laskinta ja arvioi tapauskohtaisesti, onko säästettävä summa näkemäsi vaivan arvoinen.

5. Valjasta teknologia avuksesi

Vertailusivustojen hälytys- ja vahtipalvelut ovat helpoin tapa äkkilähtöjen hintakehityksen seuraamiseen. Tallenna valitsemaasi palveluun itseäsi kiinnostavat reitit, niin saat sähköpostiisi ajantasaisen tiedon äkkilähtöjen hintojen liikkeistä.

Toinen tapa pysyä kärryillä äkkilähtöjen hintakehityksestä ovat matkatoimistojen uutiskirjeet, joissa kerrotaan ajankohtaisista alennuksista ja kampanjoista. Uutiskirje kannattaa tilata usealta toimijalta.

Alennusjahdissa on tätä nykyä syytä hyödyntää myös sosiaalista mediaa. Ota vertailusivustojen, matkatoimistojen ja lentoyhtiöiden sosiaalisen median kanavat seurantaan ja parannat mahdollisuuksiasi entisestään.

Sopiiko äkkilähtö minulle?

Tärkeintä äkkilähtöä suunnittelevalle on nopea reagointi: matkapaikkoja on saatavilla rajoitetusti – joskus vain muutamia – joten sopivan matkakohteen löydyttyä varaus pitää tehdä heti. Jos vielä lisäksi siedät pientä epävarmuutta ja muutoksia sekä olet valmis matkustamaan joustavalla aikataululla, äkkilähtö on kuin tehty sinua varten.

Jos taas suunnittelet matkaa tietylle ajankohdalle ja tiettyyn kohteeseen, äkkilähtö ei todennäköisesti ole paras ratkaisu. Ison matkustajaporukan kohdalla juuri aikataulu muodostuu usein ongelmaksi. Äkkilähdön saaminen esimerkiksi Kanariansaarille hiihtolomaviikolla on melko epätodennäköistä, sillä valtaosa matkoista menee kaupaksi joka tapauksessa jo hyvissä ajoin.

Sopivan äkkilähdön kartoituksessa hyväksi havaittu keino on syöttää muutama mieluinen matkakohde vertailusivustolle ja katsoa, pääsetkö matkaan itsellesi sopivana ajankohtana. On myös syytä muistaa, että aina äkkilähtö ei ole edullisin vaihtoehto lomamatkalle.

Äkkilähtö, kuten lennot yleensäkin, kannattaa maksaa luottokortilla. Tällöin olet paremmassa asemassa korvausten suhteen, jos lentoyhtiö ei syystä tai toisesta pysty toteuttamaan lentoa.

Nyrkkisääntönä sanottakoon: mitä joustavampi olet sekä matkakohteen että matkustusajan suhteen, sitä paremmat ovat mahdollisuutesi napata edullinen äkkilähtö.

Maakuntakentät: äkkilähdöt Oulusta, Vaasasta ja Kuopiosta

Oulu, Vaasa ja Kuopio ovat suosittuja äkkilähtöjen maakuntakenttiä Suomessa. Suurimmista matkatoimistoista äkkilähtöjä näiltä kentiltä tarjosivat huhtikuussa 2019 mm. Tjäreborg, Detur ja TUI.

Oulusta saa äkkilähdön moniin suomalaisten suosimiin kohteisiin, kuten Kreikkaan, Turkkiin, Bulgariaan ja Kanariansaarille. Kaukokohteista valikoimissa ovat Thaimaan suositut Phuket ja Krabi. Kaupunkiloman voi puolestaan ottaa Tukholmaan.

Myös Vaasasta pääsee äkkilähdöllä suomalaisten suosikkikohteisiin. Eniten tarjontaa on Kreikan, Turkin ja Kanarian rannoille. Kaukokohteesta haaveileva voi suunnata Phuketiin.

Kuopiosta äkkilähtö onnistuu samoihin perinteisiin suosikkeihin kuin Vaasasta sillä erotuksella, että kaukokohteita ei ole tarjolla lainkaan. Äkkilähdön voi sen sijaan ottaa vaikka Kroatian Splitiin.

Laajin tarjonta äkkilähdöistä on Helsinki-Vantaan lentokentällä, mikäli et löydä sopivaa lentoa maakuntakentiltä.

Kilpailuta laina lomalle Lainakamun avulla.