Kulutusluotto vs. luottokortti – Näin paljon maksat lainarahasta

Kulutusluotto ja luottokortti ovat joustavia rahoitustapoja, kun tarvitset käteistä yllättävää hankintaa varten. Kartoita rahantarpeesi ja maksukykysi mahdollisimman tarkasti ja vertaile erilaisia lainamuotoja, niin voit säästää jopa kolminumeroisen summan rahaa lainan kuluissa.

Vertailimme Norwegian Bankin, OP:n ja Nordean tarjoamien luottokorttien ja vakuudettomien kulutusluottojen kustannuksia 2 000 euron lainalle, joka maksetaan takaisin kahdessa vuodessa. Vertailu tehtiin huhtikuussa 2019. Lainamuotojen korot on eritelty alla olevaan taulukkoon:

Maksutapa Tod. vuosikorko
Norwegian luottokortti 21,92 %
Norwegian kulutusluotto 13,15 %
OP luottokortti 14,56 %
OP kulutusluotto 21,30 %
Nordea luottokortti 18,49 %
Nordea kulutusluotto 19,60 %
Luottokortti on joustava rahoitustapa
Luottokortilla voit rahoittaa yllättäviä hankintoja.

Norwegianin luottokortti

 • Plussaa: CashPoints-pisteet ja ilmainen matkavakuutus
 • Miinusta: korkea korko

Norwegianin luottokortilla eli Norwegian-kortilla on 10 000 euron luottoraja, ja asiakkaille tarjotaan korotonta luottoa enimmillään 45 päivää. Kortissa on vain luotto-ominaisuus.

Kun hyödynnät luottoa kahden vuoden maksuajalla, 2 000 euron summasta veloitetaan 19,99 prosentin korko. Vuosi- tai kuukausimaksua kortista ei peritä lainkaan, joten todellinen vuosikorko on 21,92 prosenttia. Norwegianin kahden vuoden luoton kokonaiskustannukset ovat noin 443 euroa.

Ahkeran matkailijan kannattaa harkita Norwegianin luottokortin hankkimista, sillä korttia käyttämällä voit kerryttää Norwegianin lennoilla hyödynnettäviä CashPoints-pisteitä. Luottokorttiasiakas saa myös ilmaisen matkavakuutuksen, jos vähintään 50 prosenttia matkakuluista on maksettu luotolla. Luotto-ominaisuudella voi nostaa käteistä veloituksetta.

Norwegianin kulutusluotto

 • Plussaa: todellinen vuosikorko alimmillaan 13,15 prosenttia
 • Miinusta: asiakkaan huono taloudellinen tilanne nostaa korkoa

Norwegianista voi hakea 1 000 – 60 000 vakuudetonta kulutusluottoa, jonka vuosikorko on 6,99–21,99 prosenttia. Tarkka korkoprosentti määräytyy hakijan taloudellisen tilanteen mukaan. Lisäksi Norwegian perii luotoista viiden euron kuukausimaksun.

Alle 2 000 euron kulutusluotoista Norwegian ei veloita lainkaan avausmaksua, joten parin tonnin luottoa etsivän kannattaa hakea 1 999 euron lainaa. Mikäli taloudellinen tilanteesi on hyvä ja saat lainallesi 6,99 prosentin koron, kahdessa vuodessa maksettavalle luotolle tulee hintaa vajaat 268 euroa. Todellinen vuosikorko on tällöin 13,15 prosenttia.

Kun 1 999 euron lainan koroksi otetaan vaihteluvälin keskiluku 14,99 prosenttia, kokonaiskulut nousevat kahden vuoden maksuajalla 447 euroon. Kalleimmalla korolla kulutusluoton kokonaishinta on noin 610 euroa.

OP:n luottokortti

 • Plussaa: todellinen vuosikorko vain 14,56 prosenttia
 • Miinusta: hintava kuukausimaksu ja laskutuspalkkio

OP-Visa luottokortille voi saada luottoa 1 000 – 6 000 euroa, ja siinä on sekä debit- että credit-ominaisuudet. Kortille saa keskimäärin 35 päivää korotonta maksuaikaa.

Mikäli käytät luottoa kahden vuoden maksuajalla, pankki veloittaa 7 prosentin vuosikoron, johon lisätään 3 kuukauden euribor. Lisäksi kortista peritään 2,95 euron kuukausimaksu ja luotosta 3,50 euron laskutuspalkkio, joten todellinen vuosikorko on 14,56 prosenttia. Luotolle tulee näin ollen hintaa hieman päälle 297 euroa.

Luottoasiakkaat voivat siirtää varsinaiselle tililleen OP-Visa-luottoa laskujen maksamista varten. Kortin luottorajaa voi myös korottaa verkkopankissa tai OP:n mobiilisovelluksessa. Lisäksi luotolla maksaminen kerryttää omistaja-asiakkaan OP-bonuksia, ja voit liittää siihen K-Plussa-ominaisuuden.

OP:n kulutusluotto

 • Plussaa: voit nostaa luottoa tarpeen mukaan uudestaan ilman uutta hakemusta
 • Miinusta: vertailun kallein kulutusluotto

OP:n vakuudetonta Joustoluottoa voit hakea 1 000 – 8 500 euron hankintoihin. OP lainan korko on 6,5 prosenttiyksikköä, jonka päälle lisätään 3 kuukauden euribor. Asiakkaalta veloitetaan myös 3 prosentin nostopalkkio, 4 euron kuukausiveloitus ja 50 euron vuosiveloitus.

Kun 2 000 euron luotto otetaan kahdeksi vuodeksi, lainan todellinen vuosikorko 21,3 prosenttia, mikä tietää 421 euron lainakustannuksia.

OP:n Joustoluoton etuna on se, että maksettuasi luottoa takaisin voit nostaa sitä uudelleen käyttöösi täyttämättä uutta luottohakemusta. Luottoa voi siis siirtää tilille ja maksaa sitä pois oman taloudellisen tilanteen mukaan – se toimii ikään kuin luottokortin tavoin. Pankin asiakkaat saavat OP-bonuksia myös kulutusluotosta.

Nordean luottokortti

 • Plussaa: ilmainen matka- ja tuoteturvavakuutus
 • Miinusta: luottokortin kuukausimaksu on kallis

Nordea Gold -luottokortin luottoraja on 500 – 10 000 euroa. Luottokortin voi liittää pankkitiliin, jolloin asiakas saa käyttöönsä sekä debit- että credit-ominaisuudet. Korotonta maksuaikaa luotolla tehdyille ostoksille saa keskimäärin 30 päivää.

Nordean luottokortin kuukausimaksu on vertailun kallein: 6,25 euroa. Luottonsa kahdessa vuodessa kuittaava asiakas joutuu lisäksi maksamaan laskutuspalkkiota 3 euroa kuukaudessa. Luoton korko on 7,5 prosenttia, jonka päälle lisätään 3 kuukauden euribor. Todellinen vuosikorko on tällöin 18,49 prosenttia, mikä tietää reilun 375 euron kokonaiskustannuksia.

Nordean luottokortilla saat ilmaisen matkavakuutuksen, jos matka- ja majoituskuluista vähintään 75 % on maksettu kortin luotto-ominaisuudella. Myös tuoteturvavakuutus kuuluu luottokortin hintaan. Lisäksi kortilla voi kerätä K-ryhmän plussapisteitä liittämällä siihen Plussa-ominaisuuden.

Nordean kulutusluotto

 • Plussaa: maltillinen vuosikorko
 • Miinusta: kallis avausmaksu

Nordeasta voit hakea 2 000 – 50 000 euron Joustoluottoa, jonka vuosikorko on 8,0 prosenttia + 3 kuukauden euribor. Lisäksi luotosta veloitetaan 4,50 euron kuukausimaksu sekä avausmaksu, joka on pienimmissä eli 2 000 – 5 000 euron lainasummissa 125 euroa.

Kun 2 000 euron luoton ottaa kahden vuoden maksuajalla, kokonaiskustannukset ovat noin 397 euroa. Lainan todellinen vuosikorko on 19,60 prosenttia.

Nordean Joustoluotto sopii parhaiten isommille hankinnoille, joilla on useiden vuosien takaisinmaksuaika. Jos esimerkiksi 5 000 euron kulutusluoton maksaa takaisin viidessä vuodessa, todellinen vuosikorko on vain 11,3 prosenttia.

Kilpailuta laina yli 25 pankilla ja luotonmyöntäjällä Lainakamun avulla.