Parempi kuin pikavippi – Kulutusluotto sinulle sopivampi?

Pikavippi, pikalaina, vippi – rakkaalle lainalle on monta nimeä, mutta niitä yhdistää yksi asia: rahaa on saatava ja nopeasti. On kuitenkin olemassa myös pikavippiä parempi tapa saada lainaa heti tilille.

Vakuudettomassa kulutusluotossa yhdistyvät pikavipin nopeus ja helppous. Katso viisi syytä, jotka tekevät kulutusluotosta pikavippiä paremman tavan lainata rahaa.

Mikäli haluat päästä heti hakemaan lainaa, kilpailuta lainasi Lainakamulla ja saat tarjouksia useilta eri pankeilta ja rahoitusyhtiöiltä.

1) Kulutusluoton korko on pienempi kuin pikavipin korko

Pankkien ja rahoituslaitosten tarjoamien kulutusluottojen korko on pikavippien korkoja pienempi, koska asiakkaiden maksukyky on arvioitu tarkasti. Kun rahoitusyhtiö luottaa asiakkaansa kykyyn maksaa velkansa, se voi tarjota edullista korkoa.

Pikavipeissä korot ovat sen sijaan usein huomattavasti kulutusluottoja korkeampia: lainanantaja joutuu nimittäin kantamaan suuremman riskin siitä, että se ei saa rahojaan takaisin. Korkea korko on ikään kuin pikavippifirman palkkio maksukykyyn liittyvästä riskistä.

Monet pikavippejä tarjoavat yritykset mainostavat korottomia ensilainoja. Näiden kohdalla on kuitenkin hyvä huomata, että koroton jakso on lyhyt, ja sen jälkeen joudut maksamaan samaa korkoa kuin muutkin asiakkaat.

2) Kulutusluoton hakeminen on helppoa ja nopeaa

Kulutusluoton hakeminen on yhtä helppoa ja nopeaa kuin pikavipinkin hakeminen, sillä nykyisin koko prosessin voi hoitaa sähköisesti.

Kulutusluoton hakemisen parhaita puolia on se, että lainahakemus toimii samalla kilpailutuksena. Kun siis haet lainaa vaikkapa Lainakamussa, järjestelmä lähettää hakemuksesi automaattisesti useille eri pankeille ja rahoituslaitoksille ja toimittaa parhaat lainatarjoukset sähköpostiisi.

Hakemuksen lähettämisen jälkeen sinun tehtäväksesi jää sopivan tarjouksen hyväksyminen – jos niin haluat. Hakemuksen lähettäminen ei nimittäin sido sinua mihinkään, joten voit vapaasti vertailla tarjouksia, vaikka et edes aikoisi nostaa lainaa.

3) Kulutusluotto on räätälöity sinulle

Kulutusluottoa hakiessasi sinun tulee kertoa itsestäsi tarkentavia tietoja, jotka koskevat mm. työtilannettasi, lainahistoriaasi sekä arjen tulojasi ja menojasi. Antamiesi tietojen perusteella pankki tai rahoituslaitos pystyy tekemään lainatarjouksen, joka on juuri sinulle räätälöity.

Lainan räätälöiminen on sekä lainanhakijan että lainanantajan etujen mukaista. Kun tarjous perustuu henkilökohtaisiin tietoihisi, rahoituslaitos voi arvioida maksukykysi tarkasti. Tällä tavoin et ajaudu maksuongelmiin, ja myös lainanantaja saa rahansa takaisin.

4) Kulutusluotolla rahoitat isompia hankintoja kuin pikavipillä

Kulutusluotolla rahoitetaan arkeen kuuluvia isoja hankintoja: se on tarkoitettu esimerkiksi keittiöremonttiin, uuden kodinkoneen hankintaan tai auton ostoon. Tämän vuoksi kulutusluottojen summat ovat verrattain suuria ja maksuajat pitkiä. Yleensä puhutaan tuhansien eurojen lainoista ja useiden vuosien maksusuunnitelmista, mutta joskus lainattava summa voi olla jopa kymmeniäkin tuhansia euroja.

Pikavipit ovat sen sijaan tavallisesti parinsadan euron pikalainoja, joilla on lyhyet maksuajat. Moni sortuu pikavippiin, kun rahat eivät riitä vuokraan tai ruokaan. Tällöin lainan ottaminen ei ole enää järkevä ratkaisu, vaan apua täytyy hakea esimerkiksi velkaneuvonnasta.

Modernisti suunniteltu keittiö.
Kulutusluotto on yksi tapa rahoittaa esimerkiksi keittiöremontti.

5) Yksi kulutusluotto on parempi kuin monta pikavippiä

Kulutusluottoa voi käyttää lainojen yhdistämiseen tilanteessa, jossa monista pienistä pikavipeistä koostuva kuluvirta halutaan hallita paremmin. Lainojen yhdistäminen tarkoittaa sitä, että yhdellä luotolla maksetaan pois monta pientä lainaa. Tarkoitus on päästä eroon tarpeettomista sivukuluista, jotka muodostavat merkittävän osan lainanhoitomenoista ja vaikeuttavat lainojen kokonaiskustannusten arviointia.

Pikavippien kuittaaminen kulutusluotolla säästää usein merkittäviä summia. Jos olet esimerkiksi ottanut 5 pikavippiä, joista jokaisesta maksat 10 euron kuukausimaksua, joudut vuodessa maksamaan lainan sivukuluina jopa 600 euroa. Yhdessä kulutusluotossa on puolestaan vain yhden lainan kulut.

Saanko minä kulutusluottoa?

Lainanhakijan tulee kulutusluottoa saadakseen täyttää luottoa myöntävän tahon asettamat vähimmäisehdot. Esimerkiksi Lainakamun vähimmäisehdot ovat seuraavat:

  • 23 vuoden ikä
  • säännölliset tulot
  • asuminen Suomessa viimeisen 36 kuukauden ajan
  • ei maksuhäiriömerkintöjä.

Kulutusluoton saamisen muihin vaatimuksiin kuuluu esimerkiksi se, että haettava laina ei ole liian suuri suhteessa tuloihisi. Jos et saa haluamaasi lainasummaa liian alhaisten tulojen takia, voit yrittää hakea yhteislainaa vaikkapa puolisosi kanssa. Yhteislainassa maksuvastuu on molemmilla hakijoilla, jolloin pankki tai rahoituslaitos voi myöntää tavallista suuremman kulutusluoton.