Katso vinkit keittiöremonttiin – Näin onnistut hyvin

Katso, miten pääset alkuun keittiöremontissa. Lue tietopaketistamme, mitä keittiöremontti tulee maksamaan sekä kuinka voit itse remontoida keittiösi. Esittelyssä myös Ikea ja Petra-keittiöt, joilta voit ostaa keittiökalusteet sekä saada käytännön apua remonttiisi.

Keittiöremontin suunnittelu
Keittiöremontin hinta
Tee keittiöremontti itse
Ikea ja Petra-keittiöt
Harmaan ja valkoisen sävyinen remontoitu keittö
Keittiöremontti nostaa asunnon arvoa ja parantaa asumismukavuutta.

Onnistunut keittiöremontti alkaa suunnittelusta

Keittiön suunnittelussa parhaaseen lopputulokseen pääset keskittymällä erityisesti niihin asioihin, jotka eivät olleet kunnossa vanhassa keittiössäsi. Nyrkkisäännön mukaan keittiön kokonaisuus perustuu kodinkoneiden sijaintiin, ja muu keittiö suunnitellaan niiden ympärille. Helppo kulku keittiön ja ruokailutilan välillä on tärkeää, ja usein esimerkiksi jo pelkkä väliseinän purkaminen parantaa tilannetta.

Kun suuret linjat ovat selvillä, keittiöremontti etenee pääpiirteissään seuraavasti:

  1. Urakoitsijan valinta. Pienen keittiöremontin voi toteuttaa itse alusta loppuun, mutta esimerkiksi sähkötöihin sekä vesi- tai viemäripisteen siirtämiseen tarvitset sertifioidun ammattilaisen. Muista aina tarkastaa urakoitsijan taustat ja pätevyys sekä sopia kirjallisesti kaikista remontin hintaan kuuluvista töistä sekä aikataulusta ja takuusta.
  2. Lupien pyytäminen. Esimerkiksi kantavan seinärakenteen purkaminen tai tilan käyttötarkoituksen muuttaminen voi vaatia rakennusvalvontaviraston lupaa – myös omakotitalossa. Taloyhtiössä asuvan tulee puolestaan ilmoittaa isännöitsijälle, mitä toimenpiteitä remonttiin kuuluu ja kuka remontin suorittaa. Jos asut ennen vuotta 1994 valmistetussa talossa, sinun täytyy myös teettää asbestikartoitus ennen remontin aloittamista.
  3. Keittiökalusteiden hankinta. Moni keittiöremontti alkaa keittiökaupoissa kiertelyllä ja sopivien kalusteiden etsimisellä, mutta kaupat kannattaa lyödä lukkoon vasta sitten, kun urakoitsija on selvillä ja lupa-asiat kunnossa. Helpoimmalla pääset, kun hyödynnät keittiökalusteyrityksen tarjoamaa asennuspalvelua.

Keittiöremontin hinta

Keittiöremontin hinta riippuu täysin remontin laajuudesta: vetimet vaihtamalla ja kaapit maalaamalla selviät korkeintaan muutamalla satasella, kun taas perusteellisen remontin hintalappu on jopa muutamia kymmeniätuhansia euroja.

Varsinkin kalleimpiin remontteihin tarvitaan lähes aina jonkinlainen remonttilaina, jota voi hakea esimerkiksi pankista, keittiökalusteyrityksen rahoitusratkaisusta tai kulutusluottojen kilpailutustyökalusta. Muista, että keittiöremontin työn osuuden voi vähentää verotuksessa, kun teetät remontin jollakin yrityksellä tai yrittäjällä.

Keittiöremontin hinta nousee käytännössä aina tuhansiin euroihin, jos remontissa tarvitaan kalustehankintojen lisäksi ammattilaisen apua. Tarkka hinta riippuu työn lisäksi mm. keittiöön hankittavista kalusteista sekä keittiön koosta ja iästä. Keittiöremontin suuntaa antava hintahaarukka 7–10 neliömetrin keittiössä materiaalikuluineen voisi näyttää vaikkapa tällaiselta:

  • 1 000 – 3 000 €: keittiön kaapiston purku ja uuden asennus, uuden liesituulettimen asennus, uuden lattialaminaatin asennus, väliseinän purkaminen, pieniä sähkö- ja maalaustöitä, siivous.
  • 4 000 – 7 000 €: vanhan keittiön purkaminen ja uuden asennus, väliseinän purkaminen, vanhan laminaatin purkaminen ja uuden asennus, pistokkeiden ja valokatkaisijoiden siirtäminen, pieniä sähkö- ja maalaustöitä, siivous.
  • 8 000 – 12 000 €: vanhan keittiön purkaminen ja uuden asennus (ml. integroidun uunin, lieden, mikron ja pesukoneen asennus), seinän ja lattian vanhan laatoituksen purkaminen ja uuden asennus, seinän ja lattian tasoitus, pistokkeiden ja valokatkaisijoiden siirtäminen, sähkötyöt, siivous.

Keittiöremontissa voi panostaa esimerkiksi materiaaleihin, jolloin remontti luonnollisesti myös maksaa enemmän. Halvimmalla pääsee valitsemalla kulutusta kestävän melamiinin, joka saattaa kuitenkin kärsiä kuumuudesta ja kosteudesta. Laminaatti on kalliimpaa mutta noin kolme kertaa melamiinia kestävämpää. Laadukkaimpana materiaalina pidetään massiivipuuta, joka sopii hyvin yhteen esimerkiksi kivitasojen kanssa.

Yleisesti ottaen keittiöremontit valmistuvat esimerkiksi kylpyhuoneremontteja nopeammin: tavallisesti keittiöremontti kestää noin viikosta kahteen, kun työhön sisältyy vanhan keittiön purku sekä laatoitus-, asennus- ja sähkötöitä.

Keittiöremontin voi tehdä myös itse

Yksi tapa nostaa asunnon arvoa ennen sen myyntiä on tehdä pienimuotoinen keittiöremontti itse. Myös vuokra-asujat voivat kohentaa keittiötään vuokranantajan luvalla ja siten parantaa asumismukavuuttaan. Jokainen voi remontoida keittiötään edullisesti seuraavin keinoin:

Maalaa kaapistot. Näkyvimmän muutoksen keittiöösi saat tarttumalla maalisutiin tai -siveltimeen. Parhaiten onnistut irrottamalla ensin kaappien vetimet ja puhdistamalla kaapinovet mikrokuituliinalla tai tarvittaessa lian poistoon tarkoitetulla puhdistusaineella tai maalipesuaineella. Kuivaa huolellisesti. Erityisen hyvää jälkeä saat irrottamalla ovet rungosta ja hiomalla ne ennen maalaamista. Muista tarkistaa, että käyttämäsi maali sopii kaapin materiaalille. Joskus pinnat täytyy maalata kahteen tai jopa kolmeen kertaan.

Vaihda vetimet. Keittiön kaappien vetimet ovat pieni yksityiskohta, jolla on suuri merkitys kokonaisuudessa. Keittiö- ja sisustusliikkeissä on runsas valikoima erilaisia vetimiä moneen makuun. Kysy henkilökunnalta, mikä vetimen muoto tai materiaali voisi sopia omaan keittiöösi.

Muuta valaistusta. Ajan saatossa keittiön valaisimet saattavat kellastua, mikä luo tilaan tunkkaisen tunnelman. Valaistuksen vaihdolla keittiön saa kuitenkin uuteen loistoon. Nykyisin valot voidaan laittaa myös kaapiston päälle tai peitelistan sisälle, jolloin puhutaan epäsuorasta valaistuksesta. Vanhan loisteputken voi korvata energiaa säästävällä ja pitkäikäisellä ledivalaisimella.

Uusi työtasot. Tärkeitä ominaisuuksia keittiön työtasoissa ovat materiaali, pintarakenne ja väri, sillä ne vaikuttavat merkittävästi keittiön yleisilmeeseen sekä keittiössä työskentelyyn. Jos olet kätevä käsistäsi ja pidät nikkaroinnista, voit vaihtaa keittiön työtason itse esimerkiksi tämän videon opastuksella. Helpompi ja halvempi konsti on päällystää tasot sisustusmuovilla, jolloin uudistuksesta selviää vain muutamalla kympillä.

Viimeistele sisustuksella. Sisustaminen on jokaisen keittiöremontin loppusilaus. Matto, pöytäliina ja keittiön pyyhkeet luovat tilaan huolitellun vaikutelman. Hyllytilaa saat vapautettua erilaisilla ripustustelineillä ja naulakoilla, joihin voit laittaa vaikkapa mukeja tai kattiloita. Vanhat pullot ja perintöastiat sopivat hyvin keittiön koristeiksi.

Keittiöremonttiin apua Ikeasta ja Petra-keittiöistä

Keittiöremonttiin saat helposti apua kysymällä siitä liikkeestä, josta olet hankkimassa remonttiin tarvitsemiasi tuotteita. Tällaisia liikkeitä ovat esimerkiksi Ikea ja Petra-keittiöt.

Ikea tarjoaa keittiöremontin suunnittelupalvelua sekä tavaratalossaan että etänä. Mikäli päädyt ostamaan keittiötarvikkeesi Ikealta, saat suunnittelun veloituksetta. Yrityksen nettisivuilla on myös keittiösuunnitteluohjelma, jonka avulla keittiön suunnittelun voi aloittaa kotoa käsin. Ikean valikoimiin kuuluvat kaikki keskeiset keittiön tarvikkeet, kuten kodinkoneet, kaapit ja työtasot. Pakettiratkaisua kaipaava voi ostaa puolestaan valmiin keittiömoduulin.

Myös Petra-keittiöiltä voi varata keittiösuunnitteluajan asiantuntijan kanssa. Suunnittelussa käydään läpi asiakkaan toiveet, projektin aikataulu ja kustannusarvio. Petra-keittiöiden valikoimaan kuuluvat keittiön kalusteet sekä tunnetuimmat kodinkone-, allas- ja hanamerkit. Yritys on erikoistunut toteuttamaan keittiökokonaisuuksia, joihin inspiraatiota voi hakea vaikkapa verkkosivuilla olevasta kuvastosta.