Onnistu autokaupoilla välttämällä 3 yleisintä kompastuskiveä

Olenko tekemässä hyvää kauppaa vai elämäni virhettä? Auton ostoon liittyy paljon sudenkuoppia, joihin lankeaminen tietää joko asioiden selvittelyä tai rahanmenetystä – tai pahimmillaan kumpaakin.

Esittelemme kolme yleistä auton oston kompastuskiveä, jotka välttämällä olet askeleen lähempänä onnistunutta kauppaa.

Maksat liikaa
Auton osto yksityiseltä
Auton huoltokirja ja katsastus

1) Maksat liikaa – joko autosta tai sen rahoituksesta

Auton ostajan painajaisen – eli turhan rahanmenetyksen – toteutumista voit välttää kartoittamalla budjettisi ja maksukykysi tarkasti etukäteen. Kun pitäydyt budjetissasi, et myöskään tule sortuneeksi hetken mielijohteeseen eli liian kalliiseen menopeliin. Tarpeettoman eurojen tuhlailun taustalla on yleensä kolme asiaa:

Auton rahoitus

Käteinen, kulutusluotto vai osamaksu? Jos et osta autoa käteisellä, edullisinta on usein kilpailuttaa pankkien ja muiden lainantarjoajien rahoitusvaihtoehdot. Joskus auton ostoa järkevämpi vaihtoehto on hankkia leasingauto.

Jos rahoitat auton kulutusluotolla, se siirtyy omistukseesi heti kaupanteon jälkeen. Osa rahoituslaitoksista on erikoistunut nimenomaan autorahoitukseen. Autoa varten lainaa voi saada esimerkiksi tällaisilla ehdoilla.

Osamaksussa auto puolestaan toimii rahoituksen vakuutena, ja saat sen omistukseesi vasta viimeisen maksuerän jälkeen. Helpointa on tehdä osamaksusopimus autoliikkeen kanssa oston yhteydessä, mutta se saattaa tulla kalliiksi: autokauppias kun saa provision paitsi myymistään autoista myös rahoitussopimuksista.

Kolme kolikkopinoa, joiden takana on punainen auto.
Auton rahoituksessa on helppo säästää.

Hintaneuvottelut

Neuvottele ensin auton hinnasta ja ota rahoitustapa puheeksi vasta myöhemmin – varsinkin jos olet kiinnostunut autoliikkeen tarjoamasta osamaksusta. Hintaneuvotteluissa tulee keskittyä auton kokonaishintaan, ja kuukausierät voi laskea myöhemmin. Näin myyjä ei tule sekoittaneeksi sinua kuukausimaksuun, korkoon ja eripituisiin maksuaikoihin liittyvillä luvuilla.

Vaihtoauto

Mahdollisesta vaihtoautosta kannattaa keskustella vasta hintaneuvotteluiden jälkeen, koska tällä tavalla voit saada sekä myyjän antaman alennuksen uudesta autosta että hyvityksen vanhasta autostasi. Jos myyjä tietää vaihtoaikeistasi etukäteen, alennus uudesta autosta voi jäädä haaveeksi. Helpoiten vanhasta autosta pääsee toki eroon uuden ostamisen yhteydessä, mutta mahdollisen romutuspalkkion hyödyntäminen tai auton myyminen erikseen saattaa joskus olla kannattavampaa.

2) Auton osto yksityiseltä – älä tule huijatuksi

Autokauppa ei ole maineeltaan maailman rehellisintä bisnestä, ja alan petoksia on puitu oikeudessa asti. On siis täysin mahdollista, että myös sinua yritetään huijata tavalla tai toisella.

Autoliikkeen kanssa asioitaessa ostajan turvana on kuluttajansuojalaki, mutta se ei päde yksityishenkilöiden välisessä autokaupassa. Jos yksityiseltä myyjältä ostamasi auto paljastuu ”pommiksi”, voit joutua perimään korvauksia oikeusteitse. Auton osto autoliikkeestä on suositeltavaa, mikäli vedätyksen mahdollisuus huolettaa liikaa.

Myytävän auton pitää aina vastata myyjän antamia tietoja. Jos auton kunto ei vastaa myynti-ilmoitusta, myyjän on korjattava havaittu puute. Virheen oikaisemisen viimeinen keino on kaupan purkaminen.

Myyjä on lisäksi vastuussa kaikista vioista, jotka ovat olleet tiedossa auton ostohetkellä. Tähän sovelletaan kuuden kuukauden sääntöä: jos myyjän vastuulla oleva vika ilmenee kuuden kuukauden sisällä ostosta, sen oletetaan kuluttajasuojalain mukaan olleen olemassa jo luovutushetkellä – ellei toisin todisteta. Jos esimerkiksi talvella ostetun auton ilmastointi paljastuu vialliseksi vasta kesähelteillä, myyjän pitää korjata se.

3) Kotiläksyt tekemättä

Auto on kulutushyödyke, jonka tietyt osat on huollettava tai vaihdettava, kun ajokilometrejä on kertynyt tarpeeksi. Auton osien luonnolliseen kulumiseen tai virheelliseen käyttämiseen liittyvät viat eivät ole myyjän vaan ostajan vastuulla. Todennäköisyys omasta huolimattomuudesta johtuville virheille on pienempi, kun pidät mielessäsi muutaman perusasian:

Auton huoltokirja

Perehtymällä auton huoltokirjaan saat selville mm. huoltojen ajankohdat, toistuvat viat ja omistushistorian. Huoltokirjasta voit katsoa, onko jokin kuluva osa – esimerkiksi jakohihna – vaihdettava lähitulevaisuudessa. Täydellinen huoltokirja on ostopäätöstä puoltava tekijä, ja toisaalta huoltokirjan puutteita voit käyttää perusteena hinnanalennukselle

Auton katsastus

Varmista, että auton katsastus on voimassa. Tällöin ajoneuvo on turvallisessa liikennöintikunnossa, ja sen pakolliset maksut ja vakuutukset on suoritettu. Pelkkä katsastusleima ei kuitenkaan tee autuaaksi, sillä esimerkiksi epäkuntoinen lämmityslaite ei estä auton turvallista liikennekäyttöä.

Auton huoltaminen

Auton säännöllinen huoltaminen ja ohjeiden mukainen ajotapa on itsestään selvästi ostajan vastuulla. Jos auton rikkoutuminen johtuu vaikkapa määräaikaishuollon unohtumisesta tai virheellisestä ajotyylistä, vastuu on ostajan. Esimerkiksi kytkin on sellainen auton osa, jonka voi hajottaa huolimattomalla ajamisella.