Mobiilimaksu: Katso 5 helppoa tapaa maksaa kännykällä

Mobiilimaksaminen on nopea ja helppo tapa maksaa ostoksia niin verkkokaupassa kuin kivijalkamyymälässäkin. Mobiilimaksaminen tarkoittaa maksutapaa, jossa kännykkää käytetään maksuvälineenä esimerkiksi lähimaksupäätteellä tai sovelluksen kautta.

Mobiilimaksuja voi kuitenkin tehdä monin erilaisin tavoin. Tämän vuoksi esittelemme viisi suosittua mobiilimaksamisen palvelua, joista sinä voit löytää itsellesi parhaan tavan maksaa kännykällä.

MobilePay
Pivo
PayPal
Google Pay
Apple Pay
Nainen tekee mobiilimaksun kahvilassa.
Mobiilimaksu onnistuu muutamassa sekunnissa.

MobilePay

 • Toimii maksuvälineenä yli 10 000 verkkokaupassa.
 • Suomen käytetyin mobiilimaksusovellus.
 • Saatavilla maksutta kaikkien pankkien asiakkaille.

Danske Bank kehitti MobilePayn alun perin rahan siirtämiseen, mutta tätä nykyä sitä voi käyttää myös laskujen maksamiseen sekä maksuvälineenä verkkokaupassa ja myymälöiden kassalla.

MobilePayn saat käyttöösi lataamalla sovelluksen puhelimeesi ja tallentamalla siihen puhelinnumerosi ja maksukorttisi tiedot. Ennen verkko-ostosten tekemistä verkkomaksamisen asetukset täytyy aktivoida. Pankista riippuen saatat joutua lisäksi varmistamaan verkkopankistasi, että maksukortilla voi tehdä verkkomaksuja.

Verkkokaupassa MobilePay toimii maksukortin tavoin, eli siinä on samat käyttörajoitukset kuin kortilla maksettaessa. Maksut hyväksytään sovelluksessa, joten pankkitunnuksia tai luottokortin numeroa ei tarvita.

Myymälöissä MobilePaylla voi maksaa kahdella tapaa. Osa myymälöistä käyttää MobilePay-lyhytnumeroa, jolloin asiakas lähettää vaaditun summan MobilePay-kyltissä näkyvään 5-merkkiseen numeroon ja saa kuitin maksusta sovellukseen. Maksupäätteellä tai MobilePay tunnistimen kautta maksettaessa asiakas puolestaan kirjautuu sovellukseen ja vie puhelimensa päätteen tai tunnistimen päälle. Tuotteen summa ilmestyy puhelimen ruudulle, ja maksu hyväksytään pyyhkäisemällä. Laitteen bluetooth-yhteys on oltava päällä.

Pivo

 • Toimii maksuvälineenä tuhansissa verkkokaupoissa.
 • Verkkokauppaostokset voi maksaa myös laskulla ja osamaksulla.
 • Saatavilla maksutta kaikkien pankkien asiakkaille.

OP:n kehittämällä mobiilimaksusovellus Pivolla voit siirtää rahaa kaverille sekä maksaa ostoksia verkossa ja myymälöiden kassalla. Pivon käyttäjät voivat myös seurata rahankulutustaan ja saada erilaisia etuja ja alennuksia. Sovellus hyödyntää Siirto-maksuja, joten maksuissa ei ole viivettä, mikäli myös vastaanottajalla on Siirto-maksuja tukeva palvelu käytössään. Pivon käyttäjäksi pääsee lataamalla puhelimeen Pivo-sovelluksen ja syöttämällä siihen puhelinnumeron ja maksukortin tiedot.

Pivolla tehdyt maksut hyväksytään sovelluksessa, joten verkkokaupassa ei tarvita pankki- ja luottokorttitietoja. Verkkokaupassa tehdyille ostoksille saat maksuaikaa hakemalla 1 000 euron luottoa. Luotossa on kuukauden koroton maksuaika, minkä jälkeen sen todellinen vuosikorko on 23,41 prosenttia. Laskun voi myös maksaa osissa.

Voit aktivoida käyttöösi Pivon lähimaksun, jos olet OP:n asiakas ja omistat Android-puhelimen ja OP Visa Debit -kortin. Lähimaksun saat tehtyä avaamalla sovelluksen ja painamalla OP-Visa Debit -korttiasi sovelluksen päänäkymästä. Tämän jälkeen puhelin viedään lähimaksupäätteen kohdalle muutamaksi sekunniksi. Saat ilmoituksen sovellukseen ja maksupäätteen ruudulle, kun maksu on hyväksytty.

PayPal

 • Käy maksuvälineenä yli 7 miljoonassa yrityksessä ympäri maailman.
 • Turvallinen maksutapa kansainvälisillä verkkokauppasivustoilla.
 • Maksuton rahansiirto euroalueella.

PayPal on amerikkalainen maksujenvälitysjärjestelmä, jonka kautta voi lähettää ja käyttää rahaa. PayPalia pääsee käyttämään luomalla palveluun tilin ja lisäämällä sinne maksukorttinsa tiedot.

PayPalin idea on maksamisen turvallisuudessa: verkkokaupassa luovutat tietosi kauppapaikan sijaan taatusti turvalliselle taholle, jonka kautta voit tehdä ostoksia eri puolilla maailmaa. Ostajalle PayPal on myös siinä mielessä turvallinen vaihtoehto, että yhtiö hyvittää rahat takaisin, jos solmimasi kauppa ei jostain syystä toteudukaan. Myös myyjälle epäonnistunut kauppa hyvitetään mutta sillä erotuksella, että tämä ei saa takaisin ennen kauppaa maksamaansa 2,9 prosentin ennakkomaksua.

PayPalin avulla voi siirtää rahaa käyttäjältä toiselle kännykkäsovelluksella. PayPal sopiikin hyvin maksutavaksi esimerkiksi kansainvälisillä kuluttajien verkkokauppasivustoilla. Rahan lähettäminen euroina Euroopan unionin alueella on maksutonta, mutta muualle tehtävistä maksuista saatat joutua maksamaan valuutanmuuntopalkkion ja pankkikuluja.

Google Pay

 • Miljoonia käyttöpaikkoja maailmanlaajuisesti.
 • Saatavilla maksutta Nordean, Danske Bankin, Komplett Bankin ja Revolut-pankin sekä Edenredin asiakkaille.
 • Lähimaksulla voi maksaa kaiken hintaiset ostokset.

Google Pay on mobiilimaksujärjestelmä, jota voi käyttää Android-laitteilla ostosten tekemiseen verkkokaupoissa, sovelluksissa sekä kaikissa myymälöissä, jotka tukevat lähimaksua.

Palvelua pääsee käyttämään lataamalla laitteeseen Google Pay -sovelluksen ja lisäämällä siihen maksukortin tiedot. Google Pay hyödyntää suoraan puhelimen ohjelmistoon rakennettuja vahvoja turvallisuustoimintoja, eikä yhtiö tai kolmas osapuoli pääse käsiksi maksukortin tietoihin. Näin ollen Google Pay on turvallinen maksutapa niin verkossa kuin myymälöissäkin.

Google Payn lähimaksua käytetään viemällä puhelin maksupäätteen vierelle. Jos ostoksesi jää alle 50 euron lähimaksurajan, sinun tarvitsee vain herättää puhelimen näyttö. Jos lähimaksuraja ylittyy, puhelimen lukitus täytyy avata. Maksupääte ilmoittaa, kun maksu on hyväksytty.

Suomessa Google Paylla ei toistaiseksi voi siirtää rahaa kuluttajien välillä.

Apple Pay

 • Miljoonia käyttöpaikkoja maailmanlaajuisesti.
 • Saatavilla maksutta Aktian, Danske Bankin, Nordean, American Expressin, N26:n, Monesen ja ST1:n sekä Edenredin asiakkaille.
 • Maksukorttia turvallisempi maksutapa niin verkkokaupoissa kuin myymälöissäkin.

Applen kehittämällä Apple Paylla voi maksaa verkkokaupoissa, sovelluksissa sekä kaikissa lähimaksua tukevissa myymälöissä, kun käytät iPhonea, iPadia, Apple Watchia tai Macia.

Palvelun käyttämiseksi laitteessa olevaan Apple Wallet -sovellukseen tulee lisätä luotto-, pankki- tai prepaid-kortin tiedot. Apple Pay -maksut tapahtuvat laitekohtaisen numeron ja yksilöllisen ostoskoodin avulla, joten verkkokaupassa maksaminen on turvallisempaa kuin suoraan kortilla maksaminen. Korttinumeroa ei tallenneta laitteeseen tai Applen palvelimille, eikä sitä myöskään jaeta kauppiaille.

Apple Payn lähimaksua käytetään tunnistautumalla laitteeseen ja viemällä se lähimaksupäätteen vierelle. Laitteesi ja maksupääte ilmoittavat, kun maksu on suoritettu. Apple Payn lähimaksu on maksukortin lähimaksua turvallisempaa: vaikka hävittäisit puhelimesi, maksamiseen tarvitaan silti sormenjälkesi. Apple Paylla voi tehdä minkä tahansa suuruisia lähimaksuja.

Suomessa Apple Paylla ei toistaiseksi voi siirtää rahaa kuluttajien välillä.