Oletko harkinnut leasingautoa? Katso 3 tapaa liisata auto

Haluatko kipeästi ajaa uudenkarhealla autolla, mutta ajoneuvon huoltoon, autolainaan, korjaukseen ja arvon alenemiseen liittyvät kustannukset huolettavat? Ratkaisu pulmaasi saattaa olla leasingauto.

Pähkinänkuoressa auton liisaaminen tarkoittaa, että maksat ajoneuvosi käyttämisestä leasingsopimuksen mukaista kuukausimaksua, ja sopimuksen päätyttyä palautat auton autoliikkeelle. Leasingia kannattaa harkita, jos et voi tai halua ostaa autoa mutta koet kuitenkin tarvitsevasi sitä säännöllisesti.

Leasingsopimusten hinnat ja tarkka sisältö vaihtelevat sopimuksittain ja autoliikkeittäin. Tyypilliseen leasingsopimukseen sisältyvät usein

  • uusi auto
  • tietty määrä ajokilometrejä (esim. 20 000 kilometriä vuodessa)
  • tavanomaiset huolto-, korjaus- ja rengaskulut.

Esittelemme kolme auton liisaamisen muotoa, jotka vastaavat niin pysyvään kuin tilapäiseenkin autoiluntarpeeseen. Lisäksi kerromme, minkälaisia leasingsopimuksia autoliikkeet Rinta-Jouppi ja Delta Auto sekä autovuokraamo Hertz tarjoavat yksityishenkilöille.

Yksityisleasing
Vaihtoleasing
Minileasing
Rinta-Jouppi
Delta Auto
Hertz
Uusia autoja autokaupassa
Leasingauto on tyypillisesti uutta vuosimallia.

Yksityisleasing on vaihtoehto auton omistamiselle

Yksityisleasing on perinteisin ja tunnetuin leasingin muoto. Se sopii henkilölle, joka

  • haluaa vuokrata auton pitkäksi ajaksi, yleensä noin 2–4 vuodeksi
  • tietää tai osaa arvioida vuotuisen ajomääränsä melko tarkasti
  • haluaa ajaa uudella autolla.

Tavallisesti leasingsopimukseen kuuluu 10 000 – 30 000 ajokilometriä vuodessa. Myös suuremmasta kilometrimäärästä voidaan sopia, mutta tällöin kuukausimaksu tuppaa nousemaan niin suureksi, että on taloudellisesti järkevämpää ostaa oma auto.

Yksityisleasingin kuukausimaksuun vaikuttavat eniten auton hinta ja sopimuskauden pituus. Mitä pidemmän sopimuksen teet, sitä halvemmaksi kuukausierä muodostuu. Eritoten pitkien leasingsopimusten kohdalla on kuitenkin syytä muistaa, että sopimuksen purkaminen ei välttämättä ole yksinkertaista saati ilmaista.

Jos suunnittelet auton liisaamista pitkäksi ajaksi ja tiedät ajavasi paljon, harkitse huoltojen ja korjausten sisällyttämistä kuukausimaksuun. Tuliterässä autossa vikoja on harvemmin, mutta vuosien ja kilometrien saatossa huoltomiehen tai -naisen kasvot saattavat käydä jopa liiankin tutuiksi.

Vaihtoleasing – vähän käytetty auto edullisemmin

Vaihtoleasing on edullisempi versio yksityisleasingista. Keskeisin ero näiden kahden välillä on se, että vaihtoleasingilla vuokrattavat autot ovat muutaman vuoden vanhempia kuin yksityisleasingautot. Lisäksi vaihtoleasingissa vuokra-aika on tyypillisesti lyhyempi, yleensä vuodesta puoleentoista.

Vaihtoleasing sopii sinulle, jos arvostat yksityisleasingin helppoutta mutta et välttämättä tarvitse upouutta menopeliä tai halua sitoutua samaan autoon vuosikausiksi. Vaikka vaihtoleasingautot ovat hieman käytettyjä, niillä on kuitenkin tavallisesti ajettu verrattain vähän, ja niiden huoltohistoria on tarkasti tiedossa.

Minileasing on ratkaisu tilapäiseen auton tarpeeseen

Minileasing on tilapäiseen tai kausittaiseen auton tarpeeseen kehitetty leasingin muoto. Minileasingissa auto vuokrataan yleensä 1–3 kuukaudeksi, joten se sopii esimerkiksi kesäautoksi tai väliaikaiseksi kakkosautoksi. Sopimuksen voi tehdä tarpeen tullen pidemmällekin ajalle, vaikkapa 12 kuukaudeksi.

Minileasing sopii myös tilanteisiin, joissa tarkka vuokra-aika ei ole etukäteen selvillä. Voit solmia esimerkiksi kolmen kuukauden minileasingsopimuksen, mutta jos et tarvitsekaan autoa enää kuukauden käytön jälkeen, voit palauttaa sen etukäteen. Maksu veloitetaan vain niiltä päiviltä, jolloin auto on ollut käytössäsi.

Myös minileasingiin sisältyvät palvelut riippuvat auton vuokraajasta, mutta tavallisesti hintaan kuuluvat muun muassa verot, tiepalvelu sekä huollot ja korjaukset. Ajokilometrit on rajattu yleensä 2 000 – 3 000:een kuukaudessa, mutta lisämaksua vastaan voit ajaa enemmänkin. Minileasingautot ovat tyypillisesti uusimpien vuosimallien autoja.

Koska minileasing on palveluna läheisempää sukua auton vuokraamiselle kuin omistamiselle, monipuolisimman tarjonnan löydät todennäköisemmin autovuokraamoista kuin autokauppiailta.

Nainen ajaa autoa.
Minileasing on yksi tapa hankkia kesäauto.

Rinta-Jouppi

Rinta-Joupista voi saada auton käyttöönsä Rinta-Jouppi Reilu -sopimuksella, joka vastaa perinteistä yksityisleasingia. Autosta maksetaan kuukausimaksua 2–3 vuotta, ja sopimuskauden päätyttyä auton voi vaihtaa uuteen, myydä takaisin liikkeelle tai lunastaa omaksi maksamalla viimeisen, muita selvästi suuremman maksuerän. Viimeinen maksuerä toimii myös Rinta-Joupin takaamana hyvityshintana, jos päätät palauttaa auton.

Rinta-Jouppi tarjoaa kolmea leasingvaihtoehtoa, joiden sisältö on seuraava:

  • Taso 1: Hyvityshinta sopimuksen päätyttyä
  • Taso 2: Hyvityshinta + määräaikaishuollot ja korjaukset
  • Taso 3: Hyvityshinta + määräaikaishuollot ja korjaukset + rengashotelli, renkaiden kausivaihdot, sijaisauto huollon ajaksi, sisä- ja ulkopesu määräaikaishuollon yhteydessä.

Delta Auto

Delta Autolla on kahdenlaisia leasingsopimuksia: DeltaDrive-nimellä kulkeva yksityisleasing ja lyhyempään käyttöön suunniteltu MiniLeasing.

DeltaDriven sopimuskausi on 1–4 vuotta. Kun sopimus päättyy, asiakas voi joko palauttaa auton, lunastaa sen itselleen tai jatkaa autolla ajamista tekemällä uuden sopimuksen. Edullisin leasingsopimus sisältää sovitut ajokilometrit ja kahdet renkaat, mutta sen voi laajentaa kattamaan myös esimerkiksi huollot ja lisävarustepaketin.

MiniLeasing-sopimus tehdään 1–2 vuodeksi, mutta sopimuksen voi keskeyttää milloin tahansa ensimmäisen kuukauden jälkeen ilman irtisanomisaikaa tai lisäkustannuksia. MiniLeasing-sopimus on verrattain kattava: se sisältää muun muassa 2 000 ajokilometriä kuukaudessa, liikennevakuutuksen, kolari- ja varkausturvan, sijaisauton sekä huollot ja korjaukset.

Hertz

Autovuokraamo Hertziltä voit liisata auton 1–24 kuukaudeksi. Hertz MiniLeasing ‑sopimukseen kuuluvat vapaasti valittavan auton lisäksi muun muassa vakuutukset, huollot ja korjaukset, ympärivuorokautinen tiepalvelu sekä 2 000 ajokilometriä kuukaudessa. Lisämaksusta mukaan saa myös muita palveluita.

Auton käytöstä maksetaan luottokortilla jokaisen vuokrakuukauden alussa, mutta ensimmäinen maksu veloitetaan auton noudon yhteydessä. Vuokran voi lopettaa 30 vuorokauden jälkeen milloin tahansa ilman irtisanomisaikaa.

Hertzin MiniLeasing-autot ovat uusia, ja niissä on vakiovarusteena muun muassa ilmastointi, vakionopeudensäädin ja webasto.